onsdag 15 augusti 2012

Rebellion, Blackpool - Del 2

Ok nästa dag. Den började lugnt och ett gäng från Sverige satt i mitten av Winter Gardens för att avnjuta blaskig öl i plastglas och blev utsatta för The Slaughterhouse Kid, en medlem i Penetration som bestämt sig för att spela tvåhundra (eller åtminstone 3) instrument samtidigt och framföra någon slags country/trubadur/punk. När han hade vett att avsluta sitt set blev vi istället utsatta för Emma Hallows som spelar "amazing folk punk" som bara lät som en ganska vanlig, dålig, gymnasiekorridorstrubadur. 

Last Rough Cause
Det första vettiga som jag fick höra den här dagen var Last Rough Cause. De gjorde ett bra gig, som vanligt, men jag tror att de inledde med Violent Few, för jag missade en och en halv låt typ. I övrigt spelade de bl.a. Glory Days, My Life (som ju är riktigt jävla skitbra), Category C (där trummisen Max hoppar in på sång) och avslutade det hela med en cover av Riot Squad (Cock SParrer) med lite knackig text, men annars bra. Bandet har nyligen släppt en split-Lp med Gimp Fist som borde ägas av de flesta.

Patrol

Patrol var nästa gäng herrar som återförenats nyligen (återigen, vad jag vet) och som jag inte har haft någon chans att se förut. Det jag har hört med dem innan är typ deras bidrag på A Country Fit For Heroes #2 och det är ju mycket bra. Utöver detta så har de släppt ett par demos (tidigt 80-tal), en singel runt 2000 och ett cd-album 2011 (som jag nu gärna vill ha). De spelade i varje fall Unknown Soldiers från ovan nämnda samling och det var så klart bra. Övriga låtar, som jag inte har någon koll på, var riktigt jävla bra det med - trots en mycket märklig leadgitarr med en väldigt futuristisk effektpedal.

Den fantastiska gitarristen i Patrol. Se på honom!
The Fits
Nästa återförenade band var ett lokalt sådant, The Fits, som jag måste säga gjorde ett bedrövligt gig (i stort sett). Jag hajpade ju upp dem och tvingade med diverse halvt intresserade vänner dit och fick sedan stå där och skämmas medans bandet harvade sig igenom låtarna på halvtempo. Mick Crudge (sågaren) verkade hög och ramlade runt på scenen och smekte sig själv och verkade ibland mest intresserad av att knäppa upp en till knapp på skjortan än att leverera musik. Mitt i allt så drog de igång Tears of a Nation som verkligen är bandets högsta topp och tack och lov var det riktigt bra. Sen tröttnade jag.

The Restarts blev det sen. Innan när jag har kastat ett öga på dem har det varit på den stora scenen, Empress Ballroom, och jag hatar den scenen. Nu spelade de på Olympia, vilket var mycket bättre. De gjorde ett lysande gig och jag fick höra i princip samtliga av mina favoriter: Enemy's Enemy, Big Rock Candy Mountain, Time Waster (som för kvällen blev en känga till Facebook), Frustration och Outsider. Det var säkert, stabilt, hårt och jävligt bra.

Lost Cherres
Efter The Restarts dröjde jag kvar några låtar med nästa band: Lost Cherres, som jag hade hört skulle vara bra. Jag blev övertygad av det kvinnofrontade anarkopunkbandet och köpte en dubbel-cd med allt tidigt material.

Mer anarkopunk på kvällen i form av Conflict. Allting var dåligt då. Lång jävla kö för att få köpa en snakebite, cider som tar slut och bara lång, lång väntetid innan jag fick min blaskiga dryck. Så när jag väl kunde koncentrera mig på bandet så insåg jag att jag lika gärna kunde ha köat en halvtimme till. Jag tycker det var tråkigt som fan. Herrarna i bandet var trötta och anfådda och de valde många långsamma låtar. När de spelade The Serenade is Dead började bandet som skulle spela därnäst (på andra scenen i samma rum) att soundchecka och jag tröttnade igen. 

The Pirhanas sågs sedan, på den mycket sympatiska och för året nya scenen Opera. Här var det sittplatser och jag såg att det var gott. Ännu ett band med farbröder och ännu ett gäng som hade ett bra tag kvar till sitt bäst-före-datum. När de började spela tänkte jag spontant på det här:


3/5 av The Pirhanas
Även fast jag kanske inte skulle lyssna på dem så mycket hemma så var det just där och då en enormt trevlig upplevelse. Tror att någon låt kan ha hetat Getting Closer, den var grym.

Anti-Pasti
Men det blev så småningom dags att slita sig från stolarna, så mjuka och sköna de va, för att se kvällens sista band: Anti-Pasti. Jag förstår inte ståhejet som fanns runt bandet på 80-talet och jag förstår inte de som hajpar dem idag, men ändå - ytterligare ett band som återförenats som man måste se. De spelade tight och väl ihop och gjorde det mesta bra, det är bara det att låtarna inte är så bra. Sångaren gick runt på den stora scenen och viftade med armarna som vore han någon slags superstjärna. De spelade Two Years Too Late, Let Them Free och Six Guns, vilket var bra, men väntan på No Government blev för lång, så det blev hemväg.

Det får nog bli fler delar, en för varje dag. Jag är så jävla långsam.

tisdag 14 augusti 2012

Rebellion, Blackpool, 2012 - Del 1

Då ska jag försöka skriva något om festivalen som jag för fjärde året i rad besökte. Det är en jävligt trevlig tillställning. Ett skitigt och förfallet Blackpool invarderas av punkare, skinnskallar och allt möjligt löst folk en gång om året och hundratals band bjuder på bra och dålig musik. Popeyes håller en med käk som inte är speciellt engelskt, i form av kebab och pizza och hälften av årets skivkvot fylls snabbt som fan innte på Winter Gardens där både rariteter inhandlas, och luckor i samlingen fylls. Men jag kommer framförallt avhandla de band som jag såg, helt eller delvis, för annars blir det på tok för mycket. Då börjar vi:

I musikväg började det på förfesten på puben Rose and Crown dagen innan festivalen öppnade. Där var mycket folk och ganska hög musik. Det var en Dj med mycket god musiksmak (även när det blev rocksteady så valde han rätt låtar), men som i övrigt var värdelös. Mellan varje låt lade han in en massa effekter för att övergången skulle låta bättre (?) och även under låtarna höll han på med en massa pajaserier. Det var frustrerande och till slut hade vi blivit tillräckligt fulla för att tillåta oss att gå hem så vi slapp skiten.

3/4 av Xtract
Första bandet som sågs var Xtract, efter att ha blivit underhållen av en unge (med VIP-pass) som hjulade runt och slog volter i ett övergivet rum inne på Winter Gardens. Xtract var ett av flera band som jag såg för första gången i år och som har gjort en lyckad comeback. Alltså: de har repat och lyckas leverera låtarna tight och bra. De inledde med Insanity Living och det kändes bra med en gång och de fortsatte med bl.a den lysande War Heroes (och detta var verkligen ruggigt bra), Iron Lady, Boys in Blue och avslutade det hela med Blame it on the Youth. Det var en så bra inledning som det kunde bli på festivalen.

Sedan blev det 5-6 låtar med Fire Exit som var bra men som inte gjorde något vidare intryck. Blåset som var med ibland var bra. För att ha hållt på i 33 år (enligt deras Myspace) så var det ju inte så intressant. Fast saker jag har hört på skiva innan har jag tyckt om.

Arga farbröder i The System
Snuff hade jag blivit rekommenderad att se, så dit sprang jag innan The System och jag måste säga att det var svårt att slita sig. Bandet hade en jävligt skicklig trummis, som dessutom stod för sången. Det var imponerande. Dessutom hade bandet, förutom basen och gitarren, även en synth och en trombon vilket så klart satte prägel på den något märkliga, men jävligt ösiga, hårda och samtidigt popiga punken. Ja, det var verkligen något att se live. Jag har tagit elva skitdåliga bilder på Snuff. Inte en enda bra.

The System alltså. Ett till band som mig veterligen inte har lirat på ett tag. De gjorde ett mindre slipat set än Xtract, men det var ändå kul att se. Jag fick höra både Prisoner of Conscience och Warfare så jag var ganska nöjd när jag gick därifrån för att, för enda kvällen den här festivalen, natta fru Snigel tidigare än jag själv gick och sov.

The Business - Bilder är inte min grej
Tillbaks i tid till The Business som levererade med råge, trots att ljudet inne på den stora scenen (Empress Ballroom) ofta är så jävla dåligt. Ett axplock av alla hitlåtar de spelade är: The Truth the Whole Truth and Nothing but the Truth, Out In The Cold, Blind Justice, Real Enemy och avslutningsvis: Suburban Rebels och Drinking and Driving. Micky Fitz han också med att skälla lite på en roddare och hålla ett litet tal om punk innan de drog igång Loud, Proud and Punk. Han påminde alla punkare om att Business faktiskt är ett punkband, och inte bara spelar för skinheads och att Oi! faktiskt är punk. Det tycke jag var bra, även om jag tycker att det verkar vara skinnskallarna som kan behöva en påminnelse ibland. 

Buzzcocks
Sista bandet för kvällen blev Buzzcocks och det var inte alls så kul som det skulle kunna vara. Ljudet var dåligt och låtvalet lika så. Jag lyssnade till Boredom och en handfull andra, tråkigare, låtar sedan gick jag hem för att sova.

Detta är allt jag hinner med. Nu måste jag ju snart gå till jobbet.

tisdag 7 augusti 2012

Oi! The Weekend inställt

Som rubriken säger. Att tillägga är bara att det är synd och skam med en så bra line-up och med tanke på pengar och arbete som lagts ner, förhoppningar som byggts upp och planer som rivs.

Jävligt tråkigt, men med så få sålda biljetter och med privat ekonomi (ganska stora summor) på spel så förstår jag att det var nödvändigt att ta det här beslutet nu.