söndag 21 december 2014

Latest Fashion - S/T (Defiant Hearts Records & Monument Records - LP)

Den här skivan släpptes 2012 men jag fick den av en vän till bandet som tyckte att den skulle få lite mer uppmärksamhet. Detta är inte Luftslott men har ändå ett mycket fult omslag, föreställande en skitig park i en skitig stad och två hipsters som ser på när en berusad Jesus anfaller en tjockis. Spännande. Eftersom att jag inte fått skivan av bandet så har jag prioriterat bort den ganska länge och när den väl börjar snurra känner jag spontant att jag inte har gått miste om någonting. Det här är HC. Ganska trevlig och punkig, snarare än tung och metalinfluerad, sådan. De ligger lågt med taktbyten och tempoväxlingar och kör istället mer rakt på sak, så att säga. Negative Approach dyker upp i tankarna när jag lyssnar på det här, vilket inte är fy skam. Med andra ord så är det hela ganska bra, men mina tankar flyr iväg och jag fångas inte av musiken. Textmässigt handlar det bitvis om att leva i en liten skithåla - Make it Happen - (Umeå eller Piteå eller något sånt i det här fallet?) och en inte alltför ljus syn på att bli gammal - Game Over. Ibland blir det lite "lustigt" - Pizza Hunt ("Pizza Hunt - Unless You're a Cunt"). Låtarna Steal Stuff (om att stjäla på jobbet) och Suicide City (med något förvirrad text om självmord, köttindustrin och hemlösa narkomaner) är nog de två bästa spåren på det här, inte så nydanande, 14-spåriga debutalbumet. 

lördag 20 december 2014

Marilynz Idoler - Någon Måste Betala (DIY - Ep)

Ep:n består utav sju låtar som även efter ett par omlyssningar lätt smälter ihop. De går alla i samma mid-tempo och utan särskillt mycket arrangemang eller detaljer som sticker ut. Riffen är ganska bra bitvis men jag hade föredragit om det gick snabbare och med lite mer melodi på sången eller lite körer eller något annat som stack ut. Sju spår av detta blir för mycket. Låtarna Går Över Frusna Ängar och Pokerdröm plockar jag ut, efter ett gäng lyssningar, som de spåren som är snäppet vassare än de andra. Den här skivan väcker tyvärr väldigt få känslor hos mig och kommer aldrig vara något annat än bakgrundsmusik här hemma.

Tango Violenzo - The Submission EP (Luftslott Records - Ep)


Den här skivan (också jävligt ful, kanske är det Luftslotts koncept?) börjar med att någon skriker åt mig. Det är någon slags jävligt smutsig och meckig hardcore med en asförbannad person på sång. Lite udda taktarter, skiftande tempo och mörkt, med många metaldrag. Tydligen är det lirare från Totalt Jävla Mörker och Khoma som har skapat det här, och deras fans kommer nog att tycka om detta med. Efter första genomlyssningen var jag inte alls övertygad, men skivan växte lite för varje lyssning och jag skulle nog påstå att jag tycker den är bra, nu. Inte jättebra, men bra. Kaoset, som dessa fyra låtar är, tar slut ganska snabbt och det blir ett jävla rännande till skivspelaren, men skivans längd passar bandets musik. En platta värd att kolla upp för den som gillar sin punk förbannad.

Popterror & Sista Brytet - Politiken (Luftslott Records - Split-Ep)

Den här hiskeligt fula skivan trillade ner i brevlådan och det tog emot att lägga på nålen. Jag har inte hört något av banden tidigare vad jag vet och hade låga förväntningar. Jag spela sidan med Sista Brytet först och blev lite förvånad av Skrewdriver-gitarren jag hörde på låten Huvudvärk. När sången kommer igång ändras soundet dock och jag skulle säga att det låter som ganska rak och melodiös svensk punk med spår av både Charta 77 och Ebba Grön och är rätt bra. Bra ljud och svängig musik. Andra sidan är alltså Popterrors och de har med låten Dyrt Att Vara Fattig. Det låter som Håkan Hellström. Menlöst. En ok ep för den som gillar ganska snäll, melodiös, punk i mid-tempo eller gnälliga personer som kanske har hatt.

onsdag 3 december 2014

tisdag 2 december 2014

Nya Given - S/T (EP - DIY)

Nya Given från Norrköping har släppt sin självbetitlade debut-ep, med fyra spår. Det är punk (typ Oi!) i mid-tempo, med lite grottigt ljud och förbannad sång; Det är avskalat och enkelt - väldigt lite leadgitarr t.ex. - utan att det blir tråkigt. Gitarren är köttig, refrängerna sätter sig snabbt och riffen är bra om än inte nyskapande. Man sjunger om polisen, Facebook, rika människor och dumskallar/know-it-all's. Jag får känslan av att låtarna på b-sidan (Du har Fel & Ansiktsvåldtäkt) är lite mer bearbetade än de på a-sidan (I Kårens Trygga Famn & Bonus) och dessa två får också bli favoritspåren, även fast alla låtar är bra. Det som sticker ut mest på skivan är Pontus röst (mycket bra) och kazoon(!) som används lagom mycket och så klart ger bandet något relativt unikt. Tryckt i tvåhundra exemplar - något att införskaffa snart alltså.

Snail Trail Records

Nu drar Snigel-Hans igång skivbolaget Snail Trail Records. Första släppet blir Chaos In Sweden #2. Band och uppdateringar kommer att publiceras löpande. Kolla in fb-sidan!