tisdag 9 oktober 2012

DERBY STHLM - Den morderna Tidens Pirater (Cd-Ep - Slumrock Records)

Jag har alltså fått den här cd-epn att recensera. Här kommer man kunna köpa skivan, på releasfesten. 

Medlemmarna i bandet härstammar från diverse olika grupper (t.ex. Kabinettet, Tredje Könet och Klägg). De har spelat ihop under drygt två år och har avverkat ett tiotals gig i Stockolmsområdet. De envisas också med att kalla musiken de spelar för snabbpopp (växelvis med punk, vilket ju är att föredra). Den här skivan ska ses som del ett av en serie (cd?)-ep's som ska släppas under relativt kort period.

Till skivan då: den är stiligt paketerad i rödsvart digipack och bjuder på fem låtar. En genomlyssning säger en hel del om skivan; det är melodiös och svängig, poppig PUNK med budskap i texterna. Det doftar Attentat och Troublemakers likväl som 90-tal. Någon gitarrslinga skulle kunna platsa i en Streberslåt. Jag tar det låt för låt.

Nått nytt handlar om att kunna utvecklas "utan att [...] behöva släppa idealen". Den är en av de svagare låtarna på skivan, men platsar defenitivt i ett live-set. Den känns lite slätstruken, men det beror nog mest på att det finns starkare spår. För sig själv skulle låten vara en grym poppunkdänga.

Den Moderna Tidens Pirater ger kan bitvis jämföras med Ebba Gröns sena grejer. Refrängen är byggd för allsång. En stark låt om att ungdomar nu för tiden borde resa sig från datorskärmen ibland.

Lönsam? är bäst på skivan. Den är riktigt grym. Verserna är otroligt medryckande och knäcker på det där ovanliga viset refrängen (som inte är dålig alls). Texten är nog också den bästa på skivan, eller åtminstonde den som berör mest personligen. Det handlar om arbetares situation, där arbetarna slits och slängs och cheferna cashar in.

Svart Guld och Diamanter är en Dead Kennedys-inspirerad låt och handlar om rika kräk (mina ord) som bygger sin förmögenhet på andras lidande. Det är en hårdare låt än de övriga (men långt från käng-hårt). Det känns som en bra brytning på skivan och är dessutom riktigt bra.

Resa med klass avslutar skivan och behandlar även den tunga ämnen. Den tar upp klasskillnaderna som vi lever med och uppmanar maktfaktorerna i landet att "dela om och dela rätt". 

På det hela är det en riktigt bra skiva med tänkvärda texter och bra drag i musiken. Efter de här genomlyssningarna vill jag gärna gå och se bandet live igen, och sjunga med i låtarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar