måndag 3 december 2012

Intervju - SST (Strindberg Som Tortyr)

Här kommer en kort intervju med Strindberg Som Tortyr som spelar tillsammans med The DräperzKlubb Antisocial senare i december.The Dräperz har fått lite utrymme på bloggen här.
 
Presentera bandet. Vilka är ni? Favoritband? Vem spelar vad? Vilka andra band har ni spelat i/spelar ni i?

Martin Andersson, gitarr & sång. Spelade punk i Svart Kärlek och Chemical Love under 80- och 90-talet, pop i Jumper i slutet av 90-talet och progg i Motljus i mitten på 2000-talet. Spelar idag också med electrorockarna Maxwell Jackson. Band jag alltid återkommer till är Bad Religion, Propagandhi och tyska hårdrockarna Accept. Favoritband är just nu annars psychobillypunkarna Tiger Army och The Bronx.  
Mattias Wiberg, trummor & sång. Spelade punk i Sabotage 1982-83. Hade ett uppehåll på ca 30 år innan jag satte mig bakom trummorna igen. Favoritband Queens of the Stone Age, Bad Religion och Frank Black.  
Claes Rosenberg, gitarr & sång, spelade i Sector Sexs, New Stockholm Stalkers och vid sidan av SST med Maxwell Jackson.  
Henrik Hägglund, Gitarr o körsång. Spelade i Rockorkestern i slutet av 80-talet. Favoritband Iggy and the Stooges bland annat. 
Daniel Svensson, bas & oumbärliga primala skrik. Spelat i New Gate Fringe, Tommy Wong och vid sidan av SST med Feuer. Favoriter Devo och NOFX. 

Dra lite kort historian om Strindberg Som Tortyr. hur länge har ni hållt på? Hur kom ni på namnet? Vad har ni gjort? Vad ska ni göra? 

Vi träffades på dagis. Vi började umgås utan någon som helst musikalisk baktanke. När våra fruar började träffas för att utsätta stan för stick-graffiti samlades vi för att smida planer för hur vi skulle kunna aktivera oss i någon liknande aktivitet. Inte många öl hann rinna ner innan vi hittade en gemensam nämnare: musik i allmänhet och punk i synnerhet! Alla hade vi mer eller mindre på ett eller annat sätt berörts av alternativ musik och punk. Desto fler öl han tömmas innan vi trevande började leta replokal på allvar. Men nu träffas vi regelbundet sen 5-6 år tillbaka!
Namnet kommmer från en uppsats som vår basist Daniel fått av en elev. Namnet på uppsatsen var just: Strindberg som tortyr, och handlade om hur man i skolan tvingas läsa Strindberg! Vi tyckte namnet passade ett punkband som oss. Vi hyser väl ingen speciell agg till just Strindberg, utan han blev för oss en symbol för allt vi matas med, och förväntas älska och dyrka för att det blivit kultförklarat och hyllat i generationer. Bara för att det alltid haussats behöver man ju inte per automatik okritiskt fortsätta med det, liksom...
Numera använder vi oss oftast av förkortningen SST. Vi har gjort en del gig runt om i Sverige där förbandsspelningarna till Asta Kask väl måste ses som nån slags höjdpunkt!
 

Diskografi. Vad har ni släppt? Några planer på nya släpp?  

Vi har spelat in en hel del men inte tagit steget till fysiskt släpp ännu, vilket vi såklart vill ändra på! 
Låtar finns för lyssning på www.strindbergsomtortyr.se.  

Vad har ni som band och personer för relation till punken? Hur länge har ni spelat/lyssnat på punk?  

Martin: Hårdrock som Kiss, Iron Maiden och Mötley Crüe ledde till Ebba, KSMB och Strebers och Asta Kask. I sjunde klass fixade jag och bästisen Preben en egen replokal via Studiefrämjandet i födelsestaden Kristinehamn. Där började vi repa allt från WASP, Georgia Satellites, Ebba Grön till Exploited och sen nästan uteslutande eget material. Vart jag än befunnit mig i livet har jag alltid haft punken vid min sida!
Mattias: Gillat punk sen första gången jag hörde Sex Pistols -78. Blev såld på svensk punk när jag var på konsert med KSMB 1981. Har en förkärlek till punk med svenska texter.
 

Hur ser punkscenen i Stockholm ut tycker ni? 

Det ploppar upp hur mycket band som helst i Stockholm. Det ser mycket lovande ut!
 

Hur ser Sveriges punkscen ut tycker ni?  

Sverige bubblar av punkband. Tror aldrig landet varit så punktätt som idag! Tvivlar du så kolla in Mikael Sörlings eminenta punksamlingsserie "Turist i tillvaron"! Malmö är nog den intressantaste delen av Sverige om man ser till nya lovande punkband! 

Känner ni till bandet ni ska spela med, The Dräperz?  

Har hört dem och gillar absolut vad vi hört. Kompetent och ösigt! Tror vi matchar varandra bra. Ska bli grymt att höra The Dräperz live! 

Har ni några favortier bland svenska punkband?  

Total Normal, Psykbryt, E.A.T.E.R, Abjekt, Avskum, The Baboon Show, Vånna Inget, Lastkaj 14, Tysta Mari, Glidslem, Anatomi 71, Uppgång & FallMimikry, Asta, Ebba, KSMB...kan hålla på hur länge som helst.. 

Vad lyssnar ni på mest just nu? Ge mig en topp fem på aktuella bra band (inte bara svenska).  

The Bronx, Tiger Army, The Baboon Show, Bad Religion och ständigt detta Motörhead! 

Något ni vill tillägga?  

SST ett liveband som vill ut och gigga så mycket som möjligt! Tveka inte att lämna ett meddelande på vår FB-sida om ni har nåt på G! Vi har också en fin hemsida: www.strindbergsomtortyr.se som är värt ett besök. Våra fruar blir nog glada om man kollar in deras stick-graffiti på FB, "För ett varmare Stockholm" heter den!
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar