söndag 9 december 2012

Psykbryt - Intervju

Här följer en intervju med Psykbryt från Stockholm. Den är, likt de andra intervjuerna på bloggen, lite skrap på ytan för att få en överblick av hur bandet ser ut och hur de låter. 

Vilka spelar i bandet och vem spelar vad? Vad har ni tidigare spelat i?
Linus på sång och kompgitarr, Zack på bas och sång, Tobbe på gitarr och sång och så Nikko på trummor och vrål. Vi har alla haft tidigare band, men inga som blivit särskilt mycket mer än replokalsprojekt.

Vad har bandet för historia och framtidsplaner?
Vår historia är rätt lustig, faktiskt. Nikko och Zack började hänga runt sommaren 2008 och ville starta punkband(för det vill man ju), och så en dag hittade Zack ett svar på en gammal annons efter punksångare som han lagt ut på helgon.net säkert två år tidigare. Inte särskilt rock n roll, va? Det var iallafall Linus, så Zack och Nikko rekryterade snabbt Tobbe som de spelat i band med tidigare. Efter cirka tre rep gjorde vi ett covergig på Black Sheep i Solna i mars 2009, och eftersom det lät oerhört jävla illa hade vi inte nästa spelning, som vi ser som vår egentliga första eftersom vi den gången körde egna låtar, förrns i oktober samma år.
Sen dess har det väl tuffat på med spelningar och demos, men det är väl nu på senare tid vi blommat upp lite i och med skivsläpp och tre års repande. I början var vi väldigt "du-har-hört-det-förr"-trallpunk, jag tror vi hittat en lite rockigare och förhoppningsvis LITE egen stil nu, men vi försöker även köra blandade stuk på låtarna. Det är inte så kul om allt låter likadant.

Vi hoppas på att börja fixa med inspelning av nästa platta under sen vår/tidig sommar nästa år, och vi hoppas som vanligt på att kunna komma ut och spela mer utanför Stockholm. Jag vet fan inte hur man gör, vilken krogägare nappar om man ringer och bara "Tjena, vi är från Stockholm och spelar punk, vi har ingen aning om huruvida någon i din stad kommer vilja komma och titta, men kan du pröjsa soppan så kommer vi och rockar!"? Jag(Zack) drömmer även om att någon gång få spela förband till Asta Kask. Hoppas nån av dem läser det här...

Hur ser er diskografi ut?
Vi släppte vår första platta, "...Och Ingen Brydde Sig Ett Jota" i augusti i år, innan dess var det mest demos. Eller vänta, vi medverkade på samlingsskivan "Sounds Fishy Volume 1" år 2010 med låten "Södra Latin", som blev lite av en hit bland gymnasiekids. Det var rätt udda, det kunde komma fram nån helt okänd typ som inte direkt såg ut att lyssna på punk och säga "Åh, Psykbryt! Södra Latin!".

Vad har medlemmarna i bandet för relation till punken?
Vi har väl alla lyssnat på punk i flera år, mer än så är det väl inte. Vi arrangerar lite spelningar, kollar på band och lyssnar hemma. Tre av oss jobbar på Kafé 44 och försöker väl bidra till scenen på så vis.

Hur ser punkscenen ut där ni bor? Vad tycker ni om punkscenen i övriga Sverige? 
Vi bor ju i Stockholm, och där finns det en handfull band som spelar då och då och folk från de banden som arrangerar gig. Det är rätt mycket alla-känner-alla. Jävligt kul. Det finns många kanonbra band. Jag, Zack, har inte så bra pejl på resten av Sverige eftersom jag sällan åker bort, men jag är villig att sätta en slant på att det är likadant där.

Vad lyssnar ni på för musik? Lista fem bra svenska band som är favoriter just nu eller som ni tycker är värda att nämna av någon anledning. Gör samma med fem stycken utländska band.
Vi lyssnar på massa olika grejer. Tänk fyra personer som lyssnar på hur mycket olika grejer som helst, att försöka gå igenom det blir ett jävla sjå. Få se, fem svenska band, då väljer jag att tolka det som lite mindre kända akter eftersom man knappast behöver påpeka att Ebba Grön och Stockholms Negrer är asbra. Det får bli Total Normal, Derby Sthlm, Los Bohemos,Antipati och Osaligas. Se dem, ni blir inte besvikna. Utländska akter kan väl vara Bad Religion, The Clash, Dropkick Murphys, Dead Kennedys och Cock Sparrer. Dock ska man aldrig glömma proggen, till exempel Motvind är grymma.

Vad skriver ni texter om?
Vi har väl inget övergripande tema, men vi är ett gäng griniga pessimister så det blir mycket texter om sånt vi tycker är dåligt, som till exempel borgare och den jobbiga typen av esteter, "Jag tar sextio likadana bilder på en blomma med en kamera för femton papp och det ser ändå ut som skit, jag ska nog satsa på fotografi och gå runt med kameran som ett halsband så alla ser att jag är fotointresserad". Vi försöker få in humor i texterna och inte ta allt på blodigt allvar heller. På senare tid har flera av texterna börjat handla om alkohol på ett eller annat sätt. Och vem vet, en dag kanske vi skriver en glad låt.

Vad tycker ni om subgenrer inom punken? Vad har ni för relation till Crust, Oi! och Trall? Någon annan genre som ni har något att säga om?
Tror vi alla har rätt svårt för crust, vi föredrar nämligen alla att kunna höra ett ord av sången och gärna en melodi och lite sväng. Dock kan ju crustband som verkligen kan sin skit, t.ex Wolfbrigade, bli förbannat tunga att se ett par låtar av live. Linus, Nikko och Tobbe gillar Oi! och vi gillar allihop viss trallpunk som t.ex Sällskapsresan och Greta Kassler. Man kan nog höra lite av både Oi! och trall i våra låtar.

Har ni något ni vill tillägga? 
Spela aldrig på Tyresö Gymnasium.


Psykbryt bjuder också på den här låten, den kommer från debutalbumet som nämns i texten ovan:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar